Skip to main content

Thema 4 Mei-Herdenking 2024:

Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ….

Elisabeth vd Heuvel vd Bosch

Kijk naar dit gezicht. Het gezicht van een vrouw, die zich bevond in het gedrang van dorpelingen. Er was nauwelijks ruimte om te staan, laat staan te liggen. Ze was in elkaar gezakt. Kon zich in de bedompte, overvolle ruimte niet staande houden. Wanden en vloer waren met kolengruis besmeurd.
Er was geschreeuw, gekreun en bange, bezorgde gezichten. Wat moesten ze hier in het ruim van dit kolenschip? Ze moesten vluchten voor oorlogsgeweld. Het schip zou hen brengen naar veilige oorden. Maar het schip zou nooit vertrekken. Elisabeth van den Heuvel was 46 jaar, weduwe en liet vier kinderen na. Pas dit jaar ontdekten wij een foto van haar: Elisabeth, overleden op 12 mei 1940 tijdens een evacuatie.
Hoe vaak zien we vandaag de dag beelden van conflicten voorbij komen. We zien loopgraven,
geschut, tanks met in hun kielzog infanteristen. Dan de oorlogsschade na de inslag van raketten.
Verwoeste steden. Appartementencomplexen ingestort of verbrand en zwartgeblakerd. Woonhuizen
vernietigd. En dan het meest indringend burgers, die treuren bij de puinhopen. Ouders die hun
kinderen kwijt zijn. Nog erger, kinderen die hun ouders zoeken of zelfs gewond of overleden
aantreffen. Een vader die een zwaargewond kind in de armen heeft en in paniek om hulp roept.
Burgers die niet om dit conflict hebben gevraagd. Maar wel in het oorlogsgeweld worden
meegesleept. Gewone mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren. Gewond
raken, omkomen of hun woonhuis kwijtraken.

Piet Hulsen

Het was niet anders in ons dorp in de tweede wereldoorlog.
Hoe ongelukkig was Piet Hulsen, die juist op de dag dat Nijmegen werd gebombardeerd, juist daar was, omdat hij een bezoek aan een specialist in het Canisiusziekenhuis moest brengen.

Rika de Hovel

Thijs Salet

Bartje Bronmans

Sjaak van Oijen

Wat te zeggen over spelende kinderen, die tijdens hun spel geraakt werden door scherven van inslaande granaten of door een kogel uit een geweer? Rika op het kerkplein, Thijs in Dreumel op de Oude Maasdijk, Bartje in de moestuin bij zijn eigen huis en Sjaak als grote jongen op avontuur tussen de militairen, spelend met een geweer…….

Otto de Hovel

Adriaan Vermeulen

Jacoba van der Eijk

Truus Salet-Kooijmans

Mensen gaan naar hun werk of doen een boodschap. Otto was vlees aan het rondbrengen en belandde in de Zandstraat op weg naar zusje Rika, met wie iets ernstigs gebeurd zou zijn. Adriaan hielp zijn vader met melk rondbrengen en werd in de Passewaaij getroffen door een granaatscherf, zoals ook met Otto was gebeurd. Truus ging op de fiets naar een winkel en kwam niet meer thuis….
Ondanks dat Jacoba gewaarschuwd was voor het gevaar onderweg, ging zij op de fiets op familiebezoek en kwam daar niet aan.

Wim Rossen

Zuster Theresio

Wim van Sunten

Johan van de Geijn

Wim Rossen was bezig met zijn werk als automonteur en werd in de Zandstraat getroffen door granaatscherven. Zuster Theresio overkwam hetzelfde in de tuin van huize Elisabeth bij haar werk daar. Wim van Sunten waagde zich net te vroeg, toen Nijmegen werd beschoten, in die stad en kon nog net voorkomen dat zijn zus Marietje werd geraakt door granaatscherven, maar het kostte wel zijn eigen leven.
Hoe verschrikkelijk moet het zijn geweest, dat je in het zicht van de vrijheid, na dwangarbeid in Duitsland op het verkeerde schip blijkt te zitten. Johan verdronk, omdat het schip door Engelse vliegtuigen in de grond werd geboord.

Marietje Schoots

Hendrika Schoots

Jan Schoots

Gradeke Schoots

Dodelijk getroffen worden in je woonhuis op het moment dat het sein veilig wordt gegeven. Marietje, Hendrika, Jan en Gradeke overkwam het. Een granaat ontplofte in hun achterhuis, terwijl ze net uit hun veilige kelder kwamen.