Jan Schoots
-
Geboortedatum: 3 februari 1926
-
Geboorteplaats: Beneden Leeuwen
-
Overlijdensdatum: 3 november 1944
Zijn verhaal
Het graf van de familie Schoots toont hoe extreem het leed ten gevolge van het oorlogsgeweld kan zijn. In één klap bijna een hele familie weggevaagd.
Vanaf september 1944 lag Maas en Waal onder vuur, net zoals de streek aan de overkant, De Betuwe. De rivier de Waal was vanaf die maanden de frontlinie geworden. De slag om Arnhem was mislukt. Gevolg het zuiden en dus ook Maas en Waal was bevrijd. Nederland boven de Waal bleef bezet.
In het najaar van 1944 was hier de hel losgebroken. Veilig op straat lopen in het dorp was er niet meer bij vanwege inslaande granaten en mitrailleurvuur. Kogels floten door de straten.
In Beneden-Leeuwen bestond de grootste angst eruit getroffen te worden door granaatvuur en de zogenaamde vliegende bommen. Van de 31 dodelijke slachtoffers die er door oorlogsgeweld in dit dorp stierven, kwamen er 17 op deze manier om het leven. Alleen al in november 1944 waren er 9 slachtoffers te betreuren. Een van de meest trieste gevallen betrof het lot van de familie Schoots. Deze familie bewoonde samen met de familie den Bekker een dubbele woning aan de Scheidingsweg, de hedendaagse Beatrixstraat. In de nacht van 2 op 3 november 1944 kwam Beneden-Leeuwen onder zwaar granaatvuur te liggen. Op diverse plaatsen sloegen de granaten in waardoor in totaal 11 woningen zwaar beschadigd werden. Maar geen enkele woning kreeg het zo zwaar te verduren als het pand bewoont door de families Schoots en den Bekker. In het deel dat de familie Schoots bewoonde, was een granaat tot ontploffing gekomen. Het huis vloog in brand.
De vrouw des huizes, Hendrika Schoots, en drie van haar kinderen, Marietje, Gradeke en Jan, overleefden de verwoestende schervenregen niet. Vader Johan raakte zwaargewond. De dubbele woning brandde tot de grond toe af.
Geruime tijd werden omwonenden en voorbijgangers geconfronteerd met dit gat in de bebouwing.
Een ruïne van stenen, as en verkoold hout als tergende getuige van deze verschrikkelijke periode in deze regio en een vingerwijzing: het kan ons allemaal nog overkomen.
Na deze tragedie zat de angst er bij de bevolking van Beneden-Leeuwen goed in. Leven in oorlogstijd werd nog meer leven in angst.
- Hendrika Schoots van Beek 57 jaar
- Marietje Schoots 20 jaar
- Jan Schoots 18 jaar
- Gradeke Schoots 11 jaar
Op dezelfde locatie in de Beatrixstraat, schuin tegenover verzorgingshuis Elisabeth is na de oorlog een nieuwe dubbele woning gebouwd.