Skip to main content

Tegel 3 – het korte verhaal

De stelling van de Stoottroepen

Stelling stoottroepen

Op deze plaats lag in de bocht van de dijk naast het huis van Harrie van Heertum deze stelling. Te zien zijn stoottroepen van het commando Brabant. Zij bewaakten de dijk van 10 oktober 1944 tot het eind van de oorlog.

Hoek Waalbandijk – Dijkdwarsstraat

Hoek Waalbandijk – Dijkdwarsstraat met op de achtergrond houthandel Van Heck

Dijkbrand

Harrie van Heertum woonde hier op de hoek. Zijn huis verbrandde totaal bij de grote dijkbrand van oktober 1944. Het huidige huis liet hij bouwen na de oorlog. Harrie hield een dagboek bij over de oorlogsdagen van Beneden-Leeuwen. Hij beschrijft hoe hij zijn huis werd uitgezet in de bewuste nacht van 6 op 7 oktober 1944 en wat voor taferelen zich afspeelden in het inferno.

Houthandel Van Heck

Ruine van Van Heck

Dit gebouw hoorde bij Houthandel Van Heck en stond bekend als het Schaftlokaal van de voormalige scheepswerf Meyer

Bewaking waalbandijk 1944

Het verzet, de ondergrondse, bewaakte de dijk vanaf september tot 10 oktober 1944. De Engelsen waren weliswaar reeds in de streek en overdag op de dijken, maar ’s nachts gingen ze naar hun hoofdkwartier elders in Maas en Waal. De dreiging was ’s nachts te groot voor de ondergrondse. Dat bleek, toen de Duitsers hier op één nacht 43 dijkhuizen in brand staken. Daarom kwam de 1e compagnie Stoottroepen naar Maas en Waal om de dijk te bewaken.