Skip to main content

Tegel 2 – het korte verhaal

Persoonlijk verhaal van Jan Lemmers over de dijkbrand.

In de voormalige slagerij, hier op de hoek Ringkade/Waalbandijk, woonde de familie Lemmers. Een van de zonen, Jan, was ooggetuige van de dijkbrand in de nacht van 6 op 7 oktober 1944.

De familie was in die nacht niet thuis, maar woonde uit veiligheid elders in het dorp. Jan was bij molenaar Loeffen en beschrijft (in de volledige versie van deze tegel) hoe hij vanaf de stelling van de molen het vuur zag gaan vanaf dit stuk dijk tot aan Boven-Leeuwen.

De slagerij van de familie Lemmers

Molenaar Loeffen met familie

De belevenissen van Jan Lemmers, als grote jongen tussen geallieerde soldaten.

Jan Lemmers zat op het eind van de lagere school. Voor jongens van zijn leeftijd had de oorlog ook een avontuurlijke kant. Jan voelde zich met zijn kameraden als een soort hulpje voor de Engelse soldaten. Hij beleefde spannende dingen, zoals vissen in de Wiel met handgranaten. Hij mocht hun geweer dragen als naar de stelling in de dijk marcheerden.

Woonboten weggesleept naar de overkant op bevel van de Duitsers.

De Duitsers voelden begin september, dat de geallieerden naderbij kwamen. Omdat de woonboten hier in de strang gebruikt zouden kunnen worden voor een oversteek met Geallieerden, Kwam het bevel dat alle woonboten weggesleept moesten worden naar de steenoven van IJzendoorn aan de overkant. De schippers met familie aan boord moesten op 23 september hun schepen verlaten. Geallieerden hebben later vanaf deze kant de woonboten met granaten tot zinken gebracht.

woonboten

Riviergezicht voor de dijkbrand