Skip to main content

Tegel 13 – het volledige verhaal

De V1

Voor het eerst kwamen de Duitse vliegende bommen (V!) over Maas en Waal in de nacht van 14 op 15 december 1944. Deze vliegende bommen (Vergeltungswaffe, wat betekent “vergeldingswapen”), moesten een antwoord zijn op de Geallieerde luchtaanvallen op Duitsland, waarbij veel burgers omkwamen. Deze wapens werden gelanceerd vanaf De Veluwe en de Achterhoek.

De raketkop bevatte ongeveer duizend kilogram zware explosieven. Bij een ontploffing in een dichtbevolkt gebied kon de V1 een verschrikkelijke uitwerking hebben. De ontploffing was geweldig en was op grote afstand te horen. Viel een V1 in de nabijheid van huizen, dan was er tot in de verre omtrek veel schade ten gevolge van de luchtdruk. Vooral dakpannen en ruiten moesten het dan ontgelden. Een voltreffer had een dodelijk effect.

Vooral vanwege deze wapens gingen mensen in kelders slapen. Dan was men voor de luchtdruk redelijk veilig.

Wanneer een V1 passeerde gaf dat het geluid of vijftig bommenwerpers laag overkwamen. “Het was een onregelmatig knetterend, klapperend, stotterend geluid, dat door merg en been ging. En dan die grote vlam achter de staart. Het was huiveringwekkend!”

Het huis van Van Kerkhof

Het huis van Van Kerkhof

Boerderij van Sengers

De eerste V1 valt in het dorp.

De Friese klok stond stil op 2 februari 1945 om 03.39 in het huis van Dorus van Kerkhof.

Tussen zijn huis en dat van zijn buurman Adriaan Sengers viel op dat moment een vliegende bom (V1).
Deze huizen stonden aan de Koningstraat, nu Van Heemstraweg, in Beneden-Leeuwen.

Precies op de plaats waar nu het IKC en Juniorcollege staan.
Het was een helse lichtflits en een geweldige ontploffing. Het hele dorp schudde alsof er een aardbeving was.

De beide boerderijen werden gewoon in elkaar gedrukt. Bomen die voor het huis van de familie van Kerkhof stonden werden over het huis geblazen en lagen 200 meter verder in de kersenboomgaard. De voordeur was dwars door het huis gevlogen en lag eveneens in de kersenboomgaard. Van huizen in de buurt scheurden de muren en tot in de verre omtrek waren veel pannen van de daken en ruiten eruit.

Wonder boven wonder waren er geen mensenlevens te betreuren. De bewoners die in de kelder zaten, kwamen met de schrik vrij.

Aan de Koningstraat (van Heemstraweg) stond een rij populieren waarvan alle toppen door de vallende V1 waren afgezaagd.

Het huis van Thijs van der Ven

Het klooster aan de dijk in Boven-Leeuwen na een aanslag

Verderop woonde Thijs van der Ven met zijn vrouw en dochter Toos. Toos vertelt: “Wij, vader, moeder en ik sliepen op de vloer. In ons bed lagen evacués, mijn opa en tante. Na de klap was er geen een raam meer in ons huis. De huizen naast ons waren helemaal verwoest. Zowel voorhuis als achterhuis waren door de klap bij de inslag beschadigd. Het voorhuis was nog te herstellen, maar het achterhuis is geheel herbouwd. In de gemeente Wamel zijn 32 vliegende bommen gevallen”.

Hierna zijn nog verscheidene V1’s in het dorp gevallen. Eén bom viel vlak bij het St.Josephklooster aan de dijk. Muren scheurden of stortten in. Dakspanten braken door. Er vielen wonder boven wonder geen doden. Het klooster moest ontruimd worden. Tijdens de ontruiming werd het klooster vanaf de overkant met mitrailleurs onder vuur genomen.

In de rivierdorpen van Boven-Leeuwen tot en met Dreumel zijn 60 V1’s gevallen.