Skip to main content

Tegel 1 – het korte verhaal

De evacuatie

Op 10 mei 1940 moeten alle Leeuwenaren geëvacueerd worden, omdat de bevolking gevaar gaat lopen als de Maas-Waalstelling wordt aangevallen. Mensen moeten aan boord gaan van kolenschepen die nauwelijks zijn schoongemaakt. Veel te dicht opeen gepakt moeten zij in de schepen een hele nacht in het ruim van de schepen verblijven. Er sterft zelfs een persoon vanwege de erbarmelijke omstandigheden. De volgende dag blijken de schepen niet te kunnen uitvaren. Iedereen keert terug naar huis, maar op 12 mei volgt een tweede evacuatie.

de schipbrug naar Tiel

Verschillende soldaten trokken naar de Grebbelinie en hebben daar strijd geleverd. Twee Leeuwenaren vonden daar de dood: J. van der Eijk en W.T. van Eldijk.

J. van der Eijk

Overleden op 11 mei 1940 op de Grebbeberg

W.T. van Eldijk

Overleden op 13 mei 1940 op de Grebbeberg

Oorlog aan de Waal.

Operatie Market Garden mislukt. Maas en Waal is bevrijd, maar aan de overkant is de Betuwe nog steeds bezet. De Waal is een frontlijn geworden. Duitsers beschieten de Waaldorpen. Het wordt hier nu echt oorlog.

De grote dijkbrand

Op een nacht, begin oktober, komen Duitsers hier de Waal over. Ze steken over een afstand van 2600 meter richting Boven-Leeuwen, 43 dijkwoningen en bedrijfsgebouwen in brand.