Skip to main content

Dijk 42 – Het huis van Hendrikus Janssen

Het huis was eigendom van de familie van der Zande. Hendrikus was molenaarsknecht en getrouwd met Dina Brunst. Zij kregen veel kinderen. Van de twaalf overleden er elf door zwangerschapsvergiftiging. Nummer elf bleef in leven: Ko Janssen. Na Ko overleed er nog een kind. Ko werd later in Beneden-Leeuwen bekend als boekhouder. 

Huis totaal uitgebrand. 

Onder in dit huis waren de garage en de stallen van meelhandel van der Zande. Daarin stonden de wagens en de trekpaarden. Na de brand stonden de paarden nog rechtop, verbrand in de stallen. 

Na de oorlog is het gezin Janssen gaan wonen op het Zijveld in het huis waar later Van Brummelen zich vestigde met zijn naaimachinehandel. In 1958 is zoon Ko met zijn vrouw gaan wonen in een helft van de nieuwe woning van Harrie van Heertum aan de Waalbandijk. Zij hebben daar acht jaar gewoond.

Ko met zijn ouders Hendrikus en Dina.

Behouden gebouw “De Klef” 

Dit gebouw is in 1931 gebouwd door de CHV, de boerenbond. 

Het was jarenlang het adres waar boeren en burgers landbouwartikelen konden kopen. Bepaalde goederen werden per schip aangevoerd.  

Middels de kraanbaan konden de schepen gelost worden. Het kraantje hing onder de stellage en kwam hangend aan een rails van buiten naar binnen en andersom. Het kraantje hangt nu binnen “geparkeerd” aan het uiteinde van de hal waar vroeger de kantoren waren. 

De Klef is in brand gestoken door de Duitsers. Op verschillende plaatsen brandde het gebouw. 
De ondergrondse heeft de branden kunnen blussen. 

Behouden gebouw De Meelfabriek 

In het boek “Donkere jaren over Maas en Waal” staat over de meelfabriek het volgende vermeld: 

“K. Frederiks, die ook gevangen genomen was, wist te verhinderen, dat de meelfabriek werd aangestoken. Hij vertelde de Duitsers dat hier de meelvoorraad voor de bevolking lag opgeslagen. Toen volstonden zij ermee alleen de ruiten in te gooien.”

Het was de Duitsers deze keer blijkbaar niet om mensen te doen. Zij hadden voldoende gelegenheid om mensen te doden of mee te nemen.” 

 

Ooggetuige verslag van Jan Gubbels

Jan Gubbels was een goede kennis van Martien Salet

……..”De Duitsers voelden zich niet veilig ter hoogte van de afrit van de Dijkdwarsstraat, zoveel huizen stonden daar in brand en zoveel mensen waren daar op de been. De Duitsers lieten enkele mannen, onder wie Martien, als een menselijk schild voor zich uit lopen. Bij de Klef moesten ze tegen de muur gaan staan, om vervolgens vrijgelaten te worden.