Skip to main content

Dijk 37 – Het huis van Stef Banken

Stef was getrouwd met een een van de dochters van Van Mook. Die vermogende familie bewoonde het markante fraaie huis op de hoek Trambaan/Brouwerstraat. 

Stef Banken en zijn vrouw hadden twee kinderen, zoon Harrie en dochter Marie. 

Stef werkte op de financiële afdeling van de “polder” en was verantwoordelijk voor de inning van de polderlasten. Naast zijn baan was hij raadslid in de gemeente Wamel en werd later aangesteld als wethouder. 

Zoon Harrie, 18 jaren oud toen de oorlog begon, werd opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Per trein reisde Harrie naar Duisburg. Daar aangekomen wist hij de autoriteiten ervan te overtuigen, dat zijn oproep op een misverstand berustte, hetgeen werd geloofd. Per omgaande keerde hij terug naar Nederland en is onmiddellijk ondergedoken in een garage in de buurt van het woonhuis aan de dijk. Ten tijde van de brand is Harrie dus in de nabijheid van de familie geweest en  heeft de brand bewust meegemaakt.   

Zoon Henry heeft vader Harrie nooit horen spreken over de oorlog en dus ook niet over de dijkbrand. 

Henry is geboren in 1961. Het verleden lag toen reeds ver weg. De jaren vijftig, waarin men nog vaak herinnerd werd aan de oorlog, omdat aanvankelijk veel zaken nog “op de bon waren” vanwege schaarste en de wederopbouw in volle gang was, hadden een typisch naoorlogs karakter. Men was nog in de ban van de oorlog. In de jaren zestig diende de welvaart zich aan. Dat verklaart misschien waarom Henry zo weinig hoorde over oorlogservaringen. Zijn ouders hadden de oorlog nu echt achter zich gelaten. 

Henry hoorde wel over de reis van vader naar Duitsland en het onderduiken. Ook dat moeder, Wilhelmien Salet, in de oorlog koerierster was en berichten voor de ondergrondse rondbracht. Opmerkelijk dat Harrie nooit iets verteld heeft over het oude woonhuis, dat volledig in de as werd gelegd op 6 oktober 1944………. 

Volgens Henry hebben zijn opa en oma met hun kinderen Harrie en Marie tijdelijk onderdak gevonden bij de zussen van opa in het grote huis op de hoek van de Trambaan en de Brouwersstraat. 

In 1954 heeft Stef een nieuw huis gebouwd op de plek van het afgebrande huis. 
Harrie is getrouwd met Wilhelmien Salet in 1957 en betrok dit huis aan de dijk. 
Henry is daar geboren in 1961.  

Toen Harrie gemeentesecretaris in de gemeente Appeltern werd is hij met zijn gezin vertrokken vanaf de Waalbandijk richting een nieuw huis aan de Raadhuisdijk in Maasbommel. 

Buren van Sommeren met het huis van Stef Banken op de achtergrond.
Harrie Banken
Marie en oma Banken-van Mook
Harrie en Wilhelmien Banken-Salet
Harrie en Marie